Üzümü ye yaprağını da sar!

Üzümü ye yaprağını da sar! - Beslem

Türk mutfağının olmazsa olmazlarını listelersek yaprak sarma size göre kaçıncı sırada yer alır? İstisnalar olabilir ama bize göre açık ara ilk 5’de yeri var. Zeytinyağlı ya da etli… Özel günlerin özel sofraların yıldızlarından biridir yaprak sarma. Yaprak sarma dendiğinde akla öncelikle asma yaprağı gelir. Kara lahana pazı gibi seçenekler olsa da yaprak sarmaya ruhunu veren aroma asma yapraklarından gelir.

Asma yaprağının iç malzemeyi sarmak dışında da çok kıymetli olduğunu da anımsatalım. Arama motorlarında küçücük bir arama yaparsanız asma yaprağının hafızayı güçlendirmekten sindirim sistemini desteklemeye dek çok sayıda faydası olduğunu görürsünüz.

Türkiye’de asma yaprağı dendiğinde akla Manisa ve Tokat gelir.
Manisa ve Tokat illerindeki asmaların yaprakları damak zevkine göre birbiriyle yarışır. Temelde bu iki asmanın yaprağını birbirinden ayıran ise doğal olarak üzümlerin cinsi. Tokat yaprağının toplandığı asmaların üzümü renklidir ve yaprağın dokusu daha tüylü ve yumuşaktır. Manisa yapraklarının kaynağı ise beyaz üzüm asmalarıdır. Bu asma yapraklarının yüzeyleri pürüzsüz ve tüysüzdür. Her iki asmanın yaprağı da lezzetlidir fakat Manisa yaprağının zeytinyağlı sarmaya, Tokat yaprağının ise etli sarmaya daha çok yakıştığı söylenir.

Asmanın cinsi ne olursa olsun esas olan yaprağın tazeliğidir. Baharı yaza bağlayan Mayıs-Haziran aylarında toplanan yapraklar, sarmanın hem lezzetini hem pişme süresini hem de yeme deneyimini çok değiştirir. Ağustos ve sonrasına kalan yapraklar kalınlaşır, damarları sertleşir ve yemeklik olmaktan uzaklaşır.

Gelelim zeytinyağlı ve etli yaprak sarması ayrımına.
Aynı gibi görünen bu iki sarma formatı birbirinden hem lezzet hem içerik hem de sofradaki yeri açısından tamamen ayrılır.
Hangisi daha lezzetlidir sorusunun yanıtı bugüne dek verilemedi Bu yanıt size, damağınıza ve yaprak sarmanın anılarınızdaki yerine çok bağlı.
Küçükken anneannenizin bayram sofrasında etli yaprak sarmasını eksik olmuyorsa ve yanında yoğurtla yediğiniz o enfes sarmalar size hayatınızın en güzel günlerini anımsatıyorsa yanıt belli.
Benzer bir biçimde eve geldiğinizde, buzdolabında geceden pişmiş soğumuş yanında limonlarla salınan zeytinyağlı yaprak sarması tabağıyla karşılaşmanın mutluluğuna ne dersiniz? Siz de bir iki tane ağzınıza atıp, kalanları düzeltenlerden misiniz?

Yaprak Sarmanın Beslem yanı
Biz o güzel bayram sabahlarını seçtik ve yaprak sarmamızı etli (kıymalı) ürettik. En doğal ve sağlıklı şekilde salamura ettiğimiz yapraklarımızı etli sarmanın ruhuna uygun olarak Tokat Yaprağı olarak belirledik. Her zamanki gibi en iyi malzemeyi kullandık, en kaliteli baharatlarla hazırladık ve deyim yerindeyse etli yaprak sarmanın hakkını verdik. Yoğurdunuzu hazır edin, Beslem Etli Yaprak Sarma sofrada yerini almaya hazır.

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: sarma, yaprak, beslem
Kasım 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR