Bir saklama geleneği olarak konserve

Bir saklama geleneği olarak konserve | Beslem

Bir zamanlar henüz derin dondurucular evlerimizde yerlerini almamışken ve besin maddelerinin mevsiminde tüketilmesi normal bir şeyken, sonbahar aylarında evlerde hummalı bir hazırlık olurdu.
Yeşil fasulye, domates sosları, bamya, türlü gibi kışın tüketilmek istenen her şey konserve olarak saklanırdı. Meyve suları, hoşaflar, reçeller ve turşular yapılırdı. Dev kaplarda tarhana hamuru yoğurulur, hamur kurutulur ve sonrasında toz haline getirilirdi. Çünkü her şey mevsiminde sağlıklı, mevsiminde ucuz ve mevsiminde lezzetliydi.

Modern zamanlar geldi sonra. Unesco’nun en besleyici ve sürdürülebilir besin listesinin başında yer alan tarhana, yerini hazır çorbalara bıraktı. Ev konservelerini yerini hazır konservelerle değiştirdi. Hoşaf otantik oldu, meyve suları rafları kapladı.
“Sürdürülebilirlik tehdit altında” alarmları çalmaya başladı sonra. Büyük bir insan topluluğu bu “otantik” besinleri organik Pazar ve marketlerde aramaya başladı. Kentlerden söz ediyoruz, modern yaşamın olumsuz etkilemediği küçük kentlerde ve köylerde saklama geleneği hiç kesintiye uğramadı.
Konserveler güzelim avlularda yakılan sobalarda hazırlandı, saklandı, nesilleri beslemeyi ve büyütmeyi sürdürdü.

Konservelemek ve saklamak konusunda şu birkaç notu uzmanından size iletmek istedik:

• Konserve bir bilimdir ve yüzyıllardır ustalıkla konserve yapan tüm kadın ve erkekler bu açıdan bakıldığında birer bilim insanıdır. Önce konserve yapmanın ciddi bir süreç olduğunu kabul edin.
• Hijyen ve sterilizasyon koşulları kritik derecede önemlidir. Mesele yiyeceği kaynattım, kavanoza doldurdum kapağı kapattım demenin çok daha ötesidir.
• Ev yapımı konserve yaparken yiyeceklerin iyice yıkanması, dengeli tuz oranı ve hijyenik şartların sağlanması riski azaltır.
• Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanmalısınız.
• Ters çevirdiğiniz kavanozların kapağı birkaç gün içerisinde dışa doğru bombeleniyorsa bu konserveleri tüketmemenizi öneriyoruz.
• Konserveleri serin, güneş almayan bir dolap içerisinde muhafaza etmeniz de önem taşıyor.

Saklamanın Beslem yanı
Beslem hayatı kolaylaştırırken sağlıklı ve güvenli beslenmeniz için çalışıyor. Ürünlerimizin tamamı yüksek kalite standartlarında hazırlanıyor ve evlerinize dek güvenle geliyor. Konserve ettiğimiz domates sos ve acılı domates sos, et sularımız ve tüm ürünlerimizde her zaman önceliğimiz önce sağlık.

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: konserve, beslem
Eylül 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR