Bolonez Sosun Gerçekleri

Bolonez Sosun Gerçekleri - Beslem

Bolonez sosu dendiğinde aklınıza ilk gelen yemeği söyleyin dersek, evet hepimiz makarna deriz. Hatta birçok insana göre bolonez sosun var olma nedeni de makarnadır. Makarna İtalyan, Bologna İtalya’da, sosun adı da Bolonez, akla başka ne gelebilir ki?

Makarna ailesi konusunda haklısınız ama sakın Bologna'ya turist olarak giderseniz Bolonez soslu spagetti sipariş etmeyin. Evet şaşırtıcı ama İtalyanlar her zaman Bolonez sosu tagliatelle ile kullanır. Bunun nedeni de sos ve etin, ince spagetti yerine düz kesilmiş makarnalara daha iyi yapışmasıdır.

Durun daha bitmedi. Bolonez sosu tüm dünyada ünlüdür ancak İtalya'da ragù olarak bilinir. Peki ama anavatanında ragù olarak bilinen bu lezzetin adı neden değişmiş? Rivayete göre, 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerleri Bologna şehrinden geçmiş ve bu enfes sosu keşfetmiş. Evlerine döndüklerinde ise akıllarında kalan bu lezzeti, anılarında kalan tek şey olan şehrin ismiyle çağırmışlar. Bologna’nın her evde el yapımı üretilen tagliatelleleri yerine de ona en çok benzeyen makarnayı yani spagettiyi kullanmışlar. Olmuş size Spagetti bolonez!

Sosun orijinal tarifinde iki çeşit kıyma karıştırılıyor. Dana eti ve domuz eti. Ragu'nun otantik lezzetine ulaşmak sadece bu iki etin karışımıyla mümkün.
Spagetti bolonez, İtalya dışında popüler olan, ancak geleneksel Bolonez ve hatta genel olarak İtalyan mutfağının bir parçası olmayan bir yemek sayılır. Gerçek bir İtalyan’ın, Spagetti bolonez dendiğinde hafifçe burun kıvırması tam da bu yüzden.

E şimdi biz de canım kebabımızın çiğ balıkla falan servis edildiğini görünce benzer bir tepki vermez miyiz?

Bolonez sosun Beslem tarafı
Dana kıyma, kuru soğan, domates, mantar, havuç, kereviz sapı, tereyağ, sarımsak, zeytinyağ, salça, tuz, pul biber, karabiber, fesleğen, taze kekik, taze biberiyenin muhteşem karışımı olan Beslem Bolonez Sos’la çok özel lazanya tarifimiz sayesinde tanışmıştınız. Müşterilerimizin harika yorumları epeydir Bolonez Sos’u tek başına üretme fikrini besliyordu ve artık özel kavanozunda Beslem Bolonez Sos raflarda, internette, bir tık uzağınızda. İster ev yapımı özel makarnalarınızla isterseniz dünyada en çok tüketildiği gibi Spagetti bolonez olarak deneyimleyin. Bologna’da değil evinizde olacaksınız, nasıl isterseniz öyle.

Afiyet olsun.

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: bolonez sos, beslem
Temmuz 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR