Dost Domates

Dost Domates

Sebze gibi davranan bir meyvedir domates. Neden sebze neden meyve olduğunun açıklamasını merak edenler araştırsın ama biz gelin bu harika gıdanın hayatımıza katacaklarına bir bakalım.

• Karotenoidler çok güçlü antioksidanlardır. Bağışıklık sistemine destek olmanın yanında kalp ve damar hastalıkları, göz hastalıkları ve bazı kanser tipleri ile mücadele ederler. Domatesler dört ana karotenoidin hepsini içerir: alfa- ve beta-karoten, lutein ve likopen. Bu karotenoidlerin hepsinin tek tek faydası var ama daha önemlisi zamanda bir grup olarak yarattıkları sinerji.
• Domates, tüm karotenoidler arasında en yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu düşünülen müthiş miktarda likopen içerir.
• Domates ve brokoli, prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilecek sinerjiye sahiptir. Montreal Üniversitesi'nin bir araştırması, domates bazlı ürünler açısından zengin beslenmenin pankreas kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiş. Araştırmacılar, likopen alımının erkekler için pankreas kanseri riskini yüzde 31'lik bir azalttığını öne sürüyorlar.
• Domatesler yüksek güçlü üç antioksidanı da içerir: beta-karoten (vücutta A vitamini aktivitesine sahiptir), E vitamini ve C vitamini.
• Domates, çoğumuzun yeterince alamadığı bir mineral olan potasyum açısından da zengindir. Bir bardak domates suyu 534 miligram potasyum içerir ve 1/2 bardak domates sosu 454 miligram içerir.
• Ohio State Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmaya göre, domatesler avokado veya zeytinyağı gibi sağlıklı yağlarla birlikte yenildiğinde, vücudun domateslerdeki karotenoid fitokimyasalları emmesi iki ila 15 kat artabilir.

Domatesin Beslem tarafı!
Beslem uzmanlarından her zaman benzer öneriler duyacaksınız. Mevsiminde ye, olabildiğince sağlıklı ve organik ye, ne yersen ye farkında olarak ye!
Domatesi artık 4 mevsim bulabiliyorsunuz. Eğer zamanınız ve enerjiniz varsa yaz sonunda yapacağınız domates sosları kışın yemeklerinize harika bir şekilde eşlik eder. Geniş derin dondurucularınız varsa domatesi mevsiminde doğrayarak hatta bütün olarak dondurabilirsiniz.
Beslem ürünlerini incelerken “Şefin dolabından” sekmesine tıklayın. Karşınıza domates sosu çıkacak. Bizim domates sosumuz sade bir sos değil, tam Beslem’e uygun bir lezzet bombası.
Domatesin yanısıra, kapya biberi, kuru soğan, domates salçası, ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı, tane Karabiber, pul Biber, tuz, sarımsak, taze fesleğen, taze kekik içeriyor.
İçinde hiçbir katkı maddesi yok ve lezzeti…
Deneyin, onu da siz söyleyin.

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: domates, domates sos
Ekim 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR