İçli köftenin ağzı olsa ne anlatır?

İçli köftenin ağzı olsa ne anlatır? - Beslem

Siz evinde içli köfte yapılan ve pişirilenlerden misiniz?
Aile büyüklerinden veya komşulardan birinin yaptığı -haşlanmış veya kızarmış fark etmez- içli köfteye sofranızda en olmadık zamanlarda rastlayanlardan mı?
Hani kebapçıya veya restorana gidince değil de evinizde, az önce piştiğini bile bile?
Çok şanslısınız.
Hele de yapmaya ve pişirmeye zamanınız varsa, kutlarız!

Neden bu şaşalı giriş biliyor musunuz? Türk mutfağının kuşkusuz en sırlı lezzetlerinden biri olan içli köftenin yapılışı herkes için kolay değilken, lezzeti hemen herkesi aynı şekilde memnun eder. İçli köfte için sadece iyi aşçı olmak değil biraz da el becerisi gerekir, şeklinin, kıvamının hakkını verebilmek için.
Sizin için içli köfte ile ilgili birkaç bilgiyi bir araya getirdik:

• İlk çiğ köftenin Geç Hititler zamanında yapıldığı sanılıyor. Bu derece olgun bir lezzet olmasında tarihinin önemi var demek ki.
• İçli köfte Arap mutfağından bize armağan, her ne kadar bazıları “Kesinlikle Türk mutfağı” dese de Ne fark eder, lezzetlerin yolculuğu alışık olduğumuz bir şey değil mi zaten?
• Arapçadaki ismi kubbe anlamını taşıyan kibbe veya kubbeh.
• İkinci Dünya Savaşında Suriye’de bulunan İngilizler içli köfteye Suriye Torpidosu adını koymuşlar.
• Yuvarlak ya da oval olabilir. (İngilizler oval olanını yemişler demek ki.)
• En basit tanımla ince bulgurun yoğurulmasıyla elde edilen dış kabuğun, soğan kıyma kimi zaman ceviz ve çeşitli baharatlardan oluşan bir iç malzeme ile doldurulması içli köftenin özetidir. Okunduğu kadar kolay olmayan mesele de işte tam budur. Kabuk dağılırsa içli köfte bozulur.
• Haşlaması veya kızartması olan içli köftenin kimi mutfaklarda fırında yapıldığı da rivayet edilir. Haşlama doğal olarak daha hafif ve sağlıklıdır.
• Bir de esprili soru sorulur, “İçli köftenin ağzı nerede?” diye… Ağız kısmı fark edilmeyen içli köftenin ustası gururlanır.

İçli Köftenin Beslem tarafı:
Üretmeye ve sunmaya başladığımızdan beri yıldız ürünlerimizden biri olan içli köftemiz, her Beslem ürünü gibi sağlıklı ve kaliteli malzemeden üretiliyor. 6 adet veya 40 adet almanız mümkün. Küçük bir aile yemeğine ya da geniş katılımlı bir ziyafete göre siz karar verin. Buzluğunuzda saklayabilir ve istediğiniz anda çıkarıp ister haşlama ister kızartma usulü servis edebilirsiniz.
İçli köftemizin ağzı nerede mi?
Onu da siz bulun
 

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: içli köfte, köfte, beslem
Mart 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR