İklim krizinin mutfak cephesinde neler var?

İklim krizinin mutfak cephesinde neler var? - BESLEM

İklim krizinin mutfak cephesinde neler var?

Biz bu yazıyı hazırlarken dünyanın geleceğini belirlemek üzere düzenlenen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) başladı. Masada çok büyük bir sorun var: İklim krizi ve etkileri. Devlet büyükleri ve uzmanlar bu önemli sorunu tartışırken, biz de kendi uzmanlık alanımız olan mutfağa girelim ve iklim kriziyle mücadelenin mutfak cephesinde neleri değiştirebiliriz bir bakalım.
İlk olarak şunu bilmeliyiz: Ne yediğimiz ve onu nasıl ürettiğimiz konusu, iklim değişikliğinin önemli bir itici gücünü oluşturuyor. Küresel gıda sisteminin sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 30'una katkıda bulunduğu tahmin ediliyor ve bu emisyonların yarısından fazlası hayvancılık üretiminden kaynaklanıyor. Yediklerimizi daha düşük emisyonlu alternatiflere çevirmek -ki bu genel olarak daha fazla bitki bazlı diyetlere geçmek anlamına gelir- genel emisyonlarımızı azaltmak için sandığımızdan daha faydalı olabilir.

Aşağıdaki adımlar iklim kriziyle mücadelede önemli bir değişim gerçekleşmesini sağlayabilir:

• Önceden plan yapın ve yalnızca ihtiyacınız olanı satın alın. Plansız veya aç karnına mağazaya gitmek, ihtiyacımızdan fazlasını satın almamıza neden olabilir. Önce kalan yemekleri yemeye çalışın, yemek yaptığınız halde dışarıda yeme ihtimalinizi hesaplayın ve alışveriş listenizi önceden planlayarak gereksiz alışverişlerden kaçının.
• Dondurucunuzu kullanın. Taze yiyecekler yemenin pek çok faydası olsa da, dondurulmuş yiyecekler de aynı derecede besleyici olabilir. Ayrıca çok daha uzun süre yenilebilir kalırlar. Yiyecekleri bozulmadan önce pişirmek ve dondurmak, onları atmak zorunda kalmamak için harika bir yoldur.
• Mevsiminde ve yerel olarak yetiştirilen meyve ve sebzeleri yiyin. Yerel beslenme çok çok önemli. Yiyeceklerimiz ne kadar uzun yoldan gelirlerse iklime yönelik olumsuz etkileri o kadar çok oluyor.
• Mevcut beslenmenizdeki kırmızı et ve süt ürünleri dengesine dikkat edin. İyi ürünü, doğru miktarlarda tüketin.
• Doğru büyüklükte ve zamanında avlanmış balık tüketimini artırın.
• Genel olarak sağlıklı gıdalar tüketin, satın aldığınız ürünlerin besin kalitesini sorgulayın.

İklim kriziyle mücadelenin Beslem tarafı

Beslem’den satın aldığınız her ürünün kalite standartları ortalamanın çok üzerinde fakat bizi farklı yapan sadece bu değil.
Yerel üretimi destekliyor ve yerel kaynakları kullanıyoruz. Geleneksel mutfağa sahip çıkıyor, sürdürülebilir reçetelerle çalışıyoruz.

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: iklim krizi, mutfak, beslem
Kasım 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR