İliklerine kadar sevenlere: Kemik iliği

İliklerine kadar sevenlere: Kemik iliği

Hepimiz iliği biliriz; kemiklerin merkezinde bulunan yağlı bir dokunun adıdır. Et ve et ürünlerini tüketenlerin genel kanısı lezzetinin muhteşem olduğu yönünde fakat biz bu yazıda lezzetine odaklanmayacağız. Ne de olsa her damağın zevki ayrı.

Et yemeğindeki kemik genellikle etlerini tükettikten sonra kullanılmaz. Oysa kemik iliği incelikli mutfakların çok özel tariflerinde yer alır. Kemik iliği, yendiğinde vücutta kan hücrelerine dönüşen kök hücrelerden oluşur. Önemli miktarda iyi yağ ve enerji içerir. Uzmanlarına göre, 100 gramlık bir kemik iliği, 84,4 gram kadar lipid yağı içerir ve 786 kcal enerji sağlar. Aynı 100 gramda ayrıca yüksek miktarda protein de bulunur. Bu özellikleriyle katıldığı tüm yemekleri zenginleştirir.

Şu bilgilere de göz atmanızda fayda var:

• Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, kemik iliğinin yağ dokusunun adiponektin adı verilen ve gıdaların düzgün sindirimini sağlayan, insülin seviyesini düzenleyen ve diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltan bir hormon içerdiğini bulmuş.
• Kemik iliği, vücudun bağışıklığını artıran ve hücre onarımına ve yenilenmesine katkıda bulunan beyaz kan hücrelerine ve kırmızı kan hücrelerine dönüşen kök hücreler içeriyor. Bazı araştırmalar, kemik iliğinin etin kendisinden daha fazla miktarda vitamin ve mineral içerdiğini göstermiş. Ayrıca, kemik sağlığı için mükemmel olan ve artrit gibi sorunları önlemeye yardımcı olabilecek daha yüksek miktarda kalsiyum içeriyor.
• Kemik iliğinde bulunan kolajen vücutta cilt sağlığını artırmaya ve cildin erken yaşlanmasını önlemeye yardımcı olan antioksidanları serbest bırakıyor.

Kemik iliğinin Beslem tarafı:
Beslem’in kök sebzeler ile kaynatarak enfes suyunu çorbalara ve yemeklerinize katabileceğiniz; baharatlarla karıştırıp doğrudan fırında pişirerek içindeki iliği tüketebileceğiniz enfes dana ilikli kemiğini keşfedin. Derin dondurucunuzda bulundurun, elinizin altında sağlık olsun!

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: beslem, kemik, ilk
Şubat 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR