Lazanyanın sırları!

Lazanyanın sırları!

Lazanyanın kusursuz katmanlarının arasında yolculuk yapmadan önce onu daha yakından tanımak ister misiniz? İşte lazanyanın sırları:

• Lazanya bir yemek ama lazanya kelimenin kökünde yemeği yapmak için kullanılan tencereye atıfta bulunuluyor. Bir görüşe göre Yunancada çömlek anlamına gelen lasanon, lazanya kelimesinin de köküdür.
• Lazanya, dünyanın en eski makarnalarından biri olarak kabul edilir. İlk ortaya çıktığında sos ile doldurulmuş düz ve geniş makarna hamuru ile yapılıyormuş.
• Kaydedilen ilk lazanya tarifi, 14. yüzyılın başlarında Liber de Coquina'da (Aşçılık Kitabı) bulunmuş. Bu tarif zaman içinde değişime uğramış.
• Wikipedia’ya göre; “Lazanya, peynir, domates sosu veya ragù (bir tür et sosu) ile yapılan İtalya asıllı bir yemektir. Türkiye'de benzeri su böreğinin domates soslu ve daha sulu pişirilmiş bir çeşidi denilebilir. Farklı katmanlarda ve farklı şekillerde yapılabilen yemeğe, ricotta veya mozzarella peyniri eklenebilmektedir”.
• Geldiğimiz noktada Lazanya kullanılan malzemeye göre farklılık gösterse de tüm kültürlerin en sevilen yemeklerinden biri olma özelliği taşıyor. Yemeğin aslında et olsa da balıkla, tavukla hatta vejeteryan damaklar için uygun sebze seçenekleriyle de yapılıyor.

Lazanyanın Beslem tarafı:
Beslem menüsünün parlayan yıldızlarından Bolonez Soslu Lazanya’yı bir gece öncesinden +4 c’lik buzdolabında çözdürüyorsunuz. Önceden ısıtılmış 180 c’lik fanlı fırında 23 dakika pişiriyorsunuz. Ne kadar lezzetli ve pratik olduğunu bu deneyimden sonra paylaşmaya ne dersiniz?

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: lazanya, beslem
Ocak 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR