Lezzetin püf noktaları: Baharatlar

Lezzetin püf noktaları: Baharatlar

Baharatları lezzet eşlikçileri olarak tanırsınız öyle değil mi? Öyle yemekler var ki üzerinde bir tutam baharat olmadan yemek mümkün olmaz. Eliniz istemeden sofrada dolaşır. Nane, karabiber, kırmızı biber, kekik, sumak… Serpiştirir ve önce duygularınızı sonra damağınızı mutlu edersiniz. Alışkanlıktır aslında baharat. Yöresel ve kültürel olarak değişiklik gösterir. Kimimiz acı olmadan yiyemeyiz yemeklerimizi kimimiz ise uzak dururuz ondan.

Lezzet işin görünen tarafı. Baharatlar faydalarıyla da tamamlarlar beslenmemizi. İster taze kullanın ister kuru, her birinden farklı faydalar alırsınız.

Karabiberi düşünün. Küçük sihirli topların hücrelerin deforme olmasını engellediğini biliyor muydunuz? Çünkü karabiber çok güçlü bir antioksidandır. Hücre yapılarını koruma altına alarak kansere karşı vücudumuzu korur. Enfeksiyon karşıtıdır. Antidepresandır. A vitamini kaynağıdır ve hem cilt hem de saç sağlığına da destek verir.

Türk kültürünün en çok kullanılan bir başka baharatıyla, kekikle devam edelim örneklere. Anadolu’nun hemen her bölgesinde farklı çeşitleriyle karşımıza çıkan kekik özellikle Ege Bölgesi’nde bol bol bulunur. Ege’nin kekik kokması boşuna değil! Güzel kokulu ve lezzetli kekik, bağışıklığı destekler ve hem vitaminler hem de mineraller açısından çok zengindir. Pandemi sırasında kekik suyunun dezenfektan olarak kullanılması da bizi kekiğin bir başka yönüyle tanıştırdı.

Şimdilik iki örnek vermiş olalım ama siz her baharata bir de sağlık destekçisi gözüyle bakmayı sürdürün.

Üstelik sadece nane, kekik, kara ve kırmızı biberle de sınırlı kalmasın baharat zevkiniz.

Keşfe çıkın, koklayın, tadın.

Kendinize işini seven bir baharatçı bulup sohbet edin.

Ülkemizde bol bol var o bilgili insanlardan. Tadımız, tuzumuz, baharatımız, kültürel mirasımızın içinde var çünkü.

Baharatın Beslem tarafı!

Beslem’de baharat mutfağımızın zenginliğinin sırlarından biridir. Tane karabiber, taze kekik, taze biberiye, ardıç tohumu, rezene tohumu, hardal tohumu, defne yaprağı ve daha birçoğu… Şef tarifi özel baharat karışımlarımız da cabası.

Afiyet şeker değil, afiyet sağlık olsun!

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: baharat, beslem
Kasım 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR