Sap kerevize eşlik edelim mi?

Sap kerevize eşlik edelim mi? - Beslem

Sap kerevizle başlayan bir yazı lezzetle devam eder. Sahi, bu gezegen bazen çok lezzetli gelmiyor mu size de?
Kerevizin kendisi de yaprağı da sapı da ayrı ayrı yazı konusu olmaya aday. Fakat biz önceliği sap kerevize verelim istedik. Yazının sonunda nedenini daha iyi anlamış olacaksınız.

Sap kereviz mutfağınızın en güvenli lezzet destekçisi olabilir ama onu sadece lezzetle tanımlayamayız. O karaciğeriniz için bir kahramandır ve yemeklerinizde kullanacağınız sap kerevizle damağınızı veya midenizi değil, önce karaciğerinizi sevindirirsiniz.
Antioksidan etkisi sap kerevizin benzersiz kılar. Vücuttaki hücre hasarlarını önlemeye yardımcı olan antioksidan etki ile sağlıklı yaşamı destekler. Bu etki aynı zamanda kan dolaşımı ve damarlara da iyi gelir.
Anti-inflamatuar etkisi ile vücuttaki iltihaplanmayla savaşmanıza destek olur. Kolesterol düşürücü etkisi olduğu bilinir ve bunun gibi daha birçok konuda bir armağandır. Elbette bilimin önerilerinden şaşmadan, özel durumlar için daima hekim ve diyetisyenlere danışılarak… Bir sebzenin veya meyvenin vücudumuzda mucizeler oluşturma şansı ne yazık ki yok. Belki, yaşama ve yeme alışkanlıklarımız bundan 100 yıl önce olduğu gibi sürseydi evet ama doğanın armağanları bizim için sağlığın destekçisi konumunda, tek başına iyileştiricisi değil.

Muhteşem kerevizin sapı da yaprağı da kendisi de son derece değerli. Kerevizleri demet halinde alıp saplarını çöpe gönderiyorsanız -o kadar da değildir de- inanın büyük bir hediyeden vazgeçmiş oluyorsunuz. Kereviz sapı, kaynatacağınız et sularından kendinize hazırlayacağınız sebzeli smoothie karışımlarına, salatalardan çorbalara kadar eşsiz bir sağlık kaynağıdır. Birçok yerde sadece sap kereviz olarak satılmasının nedeni de budur. Yani ona sap deyip geçmeyin lütfen, eşlik etmeyi deneyin, biz öyle yapıyoruz.

Kereviz sapının Beslem tarafı
Bazıları öne çıkar ama öne çıkanların arkasında hep güçlü destekçileri vardır. Bizde de öyle. Öne çıkan yıldızımız dana kürek ama etin sihirli karışımında kereviz sapının emeği var. Dana ilikli kemiğe bayıldığınızı biliyoruz ve işin içinde yine sap kerevizin payı var. Bolonez soslu lazanyamız lezzetçi evlerin vazgeçilmezi oldu bile! O lezzetin içinde de lezzetli sap kerevizin etkisi var. Bolonez sosumuz mu? Sırrını saklı tutuyoruz ama ipucu vermiş olalım: Kereviz sapı ile işbirliği yaptık.

Afiyet şeker olsun.
Kerevizin sapı mutfağın çöpü olmasın!

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: kereviz, beslem, lezzet
Haziran 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR