Sarımsaklasak ve saklasak dedik

Sarımsaklasak ve saklasak dedik

Mutfaktan sarımsağı çıkarsak ya da hayatımızdan? Düşünmesi bile tuhaf! Birçok yemek bir anda eksik kalır. O lezzetli soslar, enfes sarımsaklı ekmekler… Tam tersini yapalım biz, mutfağa sarımsağı daha çok sokalım, daha daha çok…

Neden olduğunu aslında hepimiz biliyoruz. Lezzeti dışında sarımsak, antibiyotik etkisiyle doğanın insana bir armağanı. Onu hayatımıza ne kadar çok alırsak sağlığımıza da o kadar destek olmuş olacağız. Kokusu mu? Evet haklısınız biraz iddialı kokar kendisi, hatta rahatsızlık verecek kadar öne çıkabilir. Ama onun da çözümü var. Gelin biz onu biraz bilinmeyen yanlarıyla tanıyalım.

• Sarımsak aslında bir çeşit zambak. Galiba kokusu itibariyle zambak ailesinin en anarşist üyesi!
• Orta Asya kökenli sarımsağın dünya yüzünde yetiştirilen ilk bitkilerden biri olduğu söyleniyor.
• 450 çeşidi olduğu bilinen sarımsak tarihi boyunca tıp alanında hatta dini törenlerde de önemli rol aldı.
• Kan pıhtılaşmasını önleyici, antioksidan, antiviral, antimikrobiyal, kolesterolü karşıtı, antikanser… İnanılmaz bir etki alanı olan sarımsak ayrıca soğuk algınlığıyla savaşmada da müthiş bir destek.
• Rus penisilin olarak adlandırılırdı ve 2. Dünya Savaşı'nda askerlere verilirdi.
• Mucize sarımsak metabolizmamızın normal işleyişi için önemli olan birçok eser mineral içerir. Bunlar arasında bakır, demir, magnezyum, germanyum, çinko ve selenyum bulunur.
• C ve B grubu vitaminleri, lif ve çeşitli amino asitleri içerir.
• Dişlerinin ezilmesi, sarımsağın keskin ve uzun süreli kokusundan sorumlu olan kükürt bileşiklerinin oluşumunu tetikleyen enzimlerin salınımını tetikler.

Tüm bunlar dışında bir de vampirlere karşı en etkili silah olduğunu düşünürsek (!) sarımsağın hakkını yeteri kadar vermediğimizi bile düşünebiliriz.

Sarımsağın Beslem tarafı!

Beslem için sarımsak, tuz gibi, tava gibi, ocak gibi vazgeçilmez. Bizim mutfağımızda sarımsak demek Kastamonu kökenli Taşköprü Sarımsağı demek. Nisan 2021’de coğrafi işaret olarak da kabul edilen Taşköprü Sarımsağı, Beslem’in yerel üretimi destekleme anlayışıyla tercih ettiği çok önemli bir tamamlayıcı. Sarımsağı nerelerde mi kullanıyoruz? Neredeyse her üründe! Sitemizdeki ürünler sekmesine tıklayıp incelerseniz cızbız köfteden domates soslarımıza dek sarımsağa hak ettiği değeri verdiğimizi göreceksiniz.

Sağlıklı olduğu için enfes olduğu için ve bir mucize olduğu için!

Afiyet olsun.

Şef Çiğdem ALAGÖK

Etiketler: sarımsak, beslem
Kasım 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR